500 Üniversite Fikrini Gerçekçi Buluyor musunuz?

19 Mart 2008 Çarşamba

Üniversite Sayısı 125

Üniversite Sayısı 125 oluyor
Yeni 9 üniversite daha kuruluyor. Yeni kurulacak 9 üniversiteyle birlikte Türkiye'deki üniversite sayısı 125'e yükseliyor. Yani 500 üniversite hedefine 375 kaldı. :)

500 hedefini gerçekleştirmek için öncelikle bunu hedefe koymak gerekiyor. Hedefe koyduktan sonra stratejik hedefler ve taktikler. Şu anda öyle bir gayret hiçbir kurumda ve kuruluşta gözükmüyor.

9 Yeni üniversite
Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'ndan 9 yeni üniversite kurulması konusunda olumlu görüş alan Milli Eğitim Bakanlığı, nisan ayından itibaren üniversitesiz şehir bırakmayacak. Hükümet 2006'da 15, geçen sene de 17 ilde üniversite kurmuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni kurulacak üniversitelere ilişkin YÖK'ün görüşünü sordu. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzasıyla 5 Şubat'ta gönderilen yazıyı görüşen YÖK, 9 ile üniversite kurulması için 'olumlu' görüş bildirme kararı aldı.

YÖK'ün kararını bu hafta bakanlığa göndermesi beklenirken, asıl müjde Bakan Hüseyin Çelik'ten geldi. Çelik, yazının ellerine ulaşmasının ardından kanun tasarısını hazırlayarak önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını açıkladı.

En geç nisan ayı başında tasarının Meclis'e gönderileceğini belirten Bakan Çelik, şunları söyledi: "Nisan ayında 9 ile daha üniversite kurulmasını öngören yasa tasarısı Meclis'te olacak. Meclis'te öncelikli görüşülecek tasarının, nisan ayı sonunda Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek kanunlaşmasını bekliyorum. Yani nisan ayı sonunda Türkiye'de üniversitesi olmayan il kalmayacak."

Hükümetin yeni üniversite kurma gerekçesi, 'ülkemizde yükseköğretime olan yoğun talebin mevcut üniversite ve bu üniversitelere bağlı yükseköğretim birimleri ile karşılanmasının mümkün olmaması'.

Milli Eğitim'in YÖK'e gönderdiği yazıda, 'yükseköğretimin planlı bir şekilde yaygınlaştırılması, nicelik ve niteliğinin yükseltilmesi için gerekli tedbirleri almanın' bakanlığın görevleri arasında yer aldığı hatırlatılıyor. Ortaöğretimdeki okullaşma oranının 2012 yılında yüzde 100 olacağı belirtilen bakanlık yazısında, liselerdeki okullaşma oranındaki yükselişin yükseköğretime olan talebi artırdığı ifade ediliyor.

Yükseköğretimdeki okullaşma oranı hedefinin örgün yükseköğretimde yüzde 33, toplamda ise yüzde 48 olduğu belirtilen yazıda, şu görüşler dile getiriliyor: "Tüm dünyada yükseköğretimde okullaşma oranı artmaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki yükseköğretim çağı nüfusunun okullaşma oranları ülkemizin çok üzerinde seyretmektedir. Ülkemizin de bu gelişmelerin dışında ve uzağında kalması mümkün değildir."

YÖK, altyapı ve hoca eksikliğine dikkat çekti
YÖK'ün yeni üniversite kurulmasına ilişkin olumlu kararında, bu üniversiteler için öğretim elemanı ve kadro ihtiyacının karşılanması da isteniyor. Kararda ayrıca üniversitelerin kampüs ve yurt binaları gibi fizikî altyapısının da hazırlanmasının önemine işaret ediliyor. Türkiye'de halen 85'i devlet, 31'i vakıf olmak üzere 116 üniversite bulunuyor.
Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova illerinde ise üniversite yok. Bu 9 ilde üniversite kurulması halinde üniversite sayısı 125'e çıkacak. Karar en çok gelişmekte olan illeri sevindirecek. Basindan

2 yorum:

Adsız dedi ki...

500 az yaw 1000 ya da bir milyontane üniversite acalım.ya unıversite acıp noluyo anlamıyoru.gelıscekmıyız daha mı fazla.hadi canım yok ya.ya mıllet esnaf sevınsın dıe unıversite mı acılır.94 devlet unıversitesı var her ilde bir tane ne guzel ıste.devlet unıversitesi acmayın yeter ya.vakıf unıversitelerı acılabılır.ama devlet unıversitesı yeter.ne ıstıosunuz anlamıyorum.sırf unıversite sınavında daha fazla ogrencı almak ıcın mı ya da yoredekı esnaf sevınsın die mı unıversite acıosunuz.allah askına elınıze yuzunuze bulastırmayın su unıversıte acmayı.yeter ya lutfen.bu fikri gercekci bulan kım merak edıyom ya.sonra nolcak.herkes unıversitelı ooo helal olsun unıversite mezunusun falan.a iş bulamıcann hahaha.cok komık deıl mı.kardesım bu suru adam ıssız olcakk.yaw kafanız calısmıo mu buna.hem okuosunuz hem ıssız kalıosunuz.ne bu ya dalga mı gecıosunuz.yeter ya lutfen yapmayın devlet unıversıtesı yeter bu kadar vakıflar acılabılır.ayrıca nıversıte sayısı o ulkenın gelısmıslıklıgını gostermez.bunu unutmayınn.onemlı olan ordakı egıtımdır.oraya gıden odenektır.lutfen daha mantıklıca dusunun.bizi 94 tandevlet unıversıtesı yeter de artar bıle onları gelıstırelım yeter kı.daha bazı devlet unıversılerı daha gelısımını tamamlamadan baska devlet unıversıtesı acmayın herkes zarar gorur bundan.vakıflar acılabılır onlar daha profesyonel dvranıo.adamlar unıversiteyı eksık gorurlerse zaten o eksıgı gıdermeye calısıolar.son sozum su.mevcut olan 94 tane devlet unıversitesi yeter onlar gelıstırılmelı.vakıflar acılabılır ve bu ulkegenelıne dagılırsa daha faydalı olur.

Unknown dedi ki...

O ismini vermeyen şahsın neden üniversite açılıyor sorusunu yanıtlamak istiyorum.
Gözünde bütün insanların eğitimli olduğunu, herkezin işini profesyonelce yaptığını hayal et. Türkiye teknolojide tarımda sağlıkta kısacası her alanda daha ileriye gitmez mi? bugün üniversitelerde arıcılık eğitimi bile veriliyo. Bunun eğitimini alan ile almayan sence aynı olurmu?bunu bütün meslekler için düşünebiliriz. lisans bölümleri içinde. Çok mühendis olması az olmasından daha iyi değilmi? ama sen hiç mühendis olasın bütün fabrikalar benim peşimde koşsun diye düşünüyorsan bu senin kendi bencilliğindir. kendi cıkarların için sistemi eleştiremezsin.
Talep fazlası var diye düşünebilirsin. Seni rekabet ortamı mı korkutuyor. rekabet olmazsa gelişme olmaz. iyi olmaya ihtiyacınız yoksa olamazsınız.
Birde bütün öğrencilerin üniversite kapısından geri cevrildiğini düşün. Üniversiteye gidemeyecekse neden lise okudu? Lise mezunu olan biri meslek sahibi midir. O insanın hayal kırıklığını, umutsuzluğunu emeklerin boşa gitmesinin verdiği burukluğu düşünebiliyormusun. hayata küsmüş bir gençlikmi istiyorsun? hayata küsmüş bir toplumdan ne bekliyorsun?
Ben okumak istemiyorum okadar sıkıntıya gelemem diyen okumasın zorla okutamazsın zaten. Ama okumak isteyenin de önünü kapatmamalısın.
Nakadar üniversite yapılmalıdır bilemem. Ama bu araştırılmadan, incelenmeden konuşulcak bir konu değildir. nakadar üniversite gerekiyorsa okadar yapacaksın. 100 se 100 tane. Tabiki gereğinden fazla üniversite mantıksız olur. Her iki tarafın memnun olduğu bir denge gözetmek gerekir.
Çalışmayan kazanmasın, yıllarca emek veren açıkta kalmasın.