500 Üniversite Fikrini Gerçekçi Buluyor musunuz?

21 Mart 2008 Cuma

ÖSS'ye Giriş

ÖSS'ye Giriş
ÖSS'ye Giriş sistemi konusunda Ünal Yarımaşan'dan açıklama:

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da üniversite giriş sınavından şikâyetçi. Hiçbir ülkede Türkiye'de olduğu gibi sadece test sınavıyla öğrenci seçilmediğini belirten Yarımağan, "Aday sayısını 500 bine indirirsek açık uçlu soru yöneltebiliriz" dedi.

Yarımağan, üniversiteye girmek isteyen aday sayısı yüksek olduğu için, sınav yapısında bir türlü 'ideal' noktaya ulaşamadıklarını, bunun için öncelikle ekonominin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Yarımağan, şöyle konuştu:
Lise bitirme oranı artmalı: Lise bitirme oranının yüzde 40 olduğu bir ülkede, üniversite bitirme oranını yüzde 50 yapamazsınız. Lise bitirme oranları yüzde 60-70'lere ulaşacak ki, üniversite bitirme oranı da yüzde 50'leri zorlayabilsin.
Yığılma eritilmeli: Üniversite mezunu sayısını artırmak için üniversite kapılarındaki yığılmayı yok etmeliyiz. Yani liseyi bitirenler, istisnalar dışında eğer üniversitede okumak istiyorsa, o yıl bu amacına ulaşabilmeli.
Test sınavı yapılan tek ülke: Hiçbir ülkede, Türkiye'de olduğu gibi sadece test sınavıyla üniversiteye öğrenci seçilmiyor. Diğer ölçü araçlarını da kullanıyorlar. Test sınavıyla birlikte açık uçlu soruların da sorulduğu, öğrencinin ifade gücünün ölçüldüğü sınavlar yapıyorlar. Bizim de bunu yapmamız için sınava girenlerin azalması lazım.
Kontenjan artmalı: Aday sayısının azalması içinse ekonominin iyileşmesi şart. Liseyi bitiren iş bulamıyor. O yüzden herkes üniversiteye gitmek istiyor. Üniversite kontenjanları mutlaka artırılmalı. Bugünkü duruma göre üniversite kontenjanlarımız yetersiz kalıyor.

Hiç yorum yok: