500 Üniversite Fikrini Gerçekçi Buluyor musunuz?

25 Mart 2008 Salı

Dershaneler

Dershaneler
Türkiye'deki dershaneler ya da dershanecilik dünyanın hiçbir yerinde yoktur desek abartı olmaz. Dershanecilik olayında sonunda olan oldu. Dershanelerin sayısı 2007 yılında mevcut liselerin sayısını geçti. 2006-2007 ders yılında dershane sayısı 4 bine yaklaşırken, genel lise sayısı 3 bin 690 ile bu sayının altında kaldı.

Bu sonucu normal karşılamak gerekiyor. Her sene 1.5 milyon mezun verip 200-300 bin kişi üniversiteye alabilirseniz, bu gidişle dershane sayısı lise sayısını 2'ye de 5'e de katlar.

Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki gibi bir ÖSS sınavı yok. ÖSYM başkanının bile itiraf ettiği gibi bu sınav sistemiyle öğrenciyi asla ölçemezsiniz. Bu sınav sistemiyle öğrencinin ancak 6 seviyeli Bloom taksonomisindeki 2. seviyeyi ölçebilirsiniz. 3 saatlik sınavı 10 saat bile yapsanız bu değişmez. ÖSYM, bu gerçeği göze almalı özellikle Cambridge Üniversitesi liderliğindeki Uluslararası IGCSE A Level, O Level sınavlarını gözden geçirmeli. Çoktan seçmeli sınavla üniversite öğrencisi seçemezsiniz.

Peki çözüm ne?
Çözüm, Türkiye'de üniversite sayısını arttırmaktan başkası değildir. İnsanların, kurumların önünü açacaksınız. Özel üniversitelerin sayısının artması için tedbirleri alıp politikaları geliştireceksiniz.

İnsanlar dershane yerine üniversite açmaya başlarsa o zaman problemin çözümüne doğru yol alınır.

Hiç yorum yok: