500 Üniversite Fikrini Gerçekçi Buluyor musunuz?

15 Şubat 2008 Cuma

Özel Üniversiteler Kurulabilmeli -2

Özel Üniversiteler Kurulabilmeli -2
Daha önce Köksal Totan'a ait Özel Üniversiteler Kurulabilmeli haberi yayımlanmıştı. Aşağıda aynı konuda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Özel Üniversiteler Kurulabilmeli ifadeleri yer alıyor. Bu konuda politika geliştirecek olanlardan laf değil icraat isteniyor.

Özel Üniversiteler Kurulabilmeli Haberi
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel ilkokul, lise, fen lisesi açılabildiğini ancak özel üniversite kurmanın, anayasal olarak yasak olduğunu anımsatarak, ''Doğru bir anlayış değil, değiştirilebilir'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklik öngören tasarı üzerinde konuşan Çelik, yükseköğretimdeki okullaşma oranının düşüklüğüne değindi.

Çelik, 8. 5 Yıllık Kalkınma Planında yükseköğretimdeki okullaşma oranı hedefinin yüzde 37,3 olduğunu ancak 9. 5 Yıllık Kalkınma Planının uygulandığı bugün, bu hedefin çok gerisinde kaldıklarını söyledi. Çelik, 9. Kalkınma Planındaki hedefin yüzde 48 olduğuna işaret ederek, bu hedefe, daha fazla üniversite kurarak, üniversiteler bünyesinde yüksekokul açarak ve kontenjan artırarak ulaşılabilineceğini söyledi.

Geçen 5 yıl içinde 7'si vakıf, 32'si devlet olmak üzere 39 üniversite kurulduğunu anımsatan Çelik, bu üniversitelerin ayakları üzerinde durabilmesinin, gelişip büyüyebilmesinin zaman alacağını dile getirdi. Çelik, ''Bir taraftan üniversitesi olmayan 9 ile bu yıl içinde üniversite kurulması planlanırken, diğer yandan da vakıf üniversitesi kurulmasını teşvik ediyoruz'' dedi.

-VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÖĞRENCİ KAPASİTESİ YÜZDE 6-

Çelik, 115 fen-edebiyat fakültesi olduğunu, buradan mezun olanların iş bulamadığını, daha önce öğretmen olurken şimdi öğretmen de olamadığını belirtti. Fen-edebiyat fakültelerini, üniversitelerin kurulmasında olmazsa olmaz koşul olmaktan çıkarmak istediklerini kaydeden Çelik, ''Ancak, bu fakültelerin kurulmayacağı anlamına gelmiyor. İhtiyacı karşılamak üzere rektörlükler bünyesinde daha küçük birimler oluşturmak, bu ihtiyacı gidermek mümkündür'' diye konuştu.

Bakan Çelik, 30 vakıf üniversitesindeki öğrenci kapasitesinin yüzde 6 olduğuna dikkati çekerek, bu oranın düşük olduğunu, zaman içinde artması gerektiğini kaydetti.

Hiç yorum yok: