500 Üniversite Fikrini Gerçekçi Buluyor musunuz?

24 Haziran 2008 Salı

Özyeğin Üniversitesi

Yeni kurulan Özyeğin Üniversitesi bu yıl ilk defa öğrenci kabul etmeye başlıyor.

Özyeğin Üniversitesi’nden herkese burs
Özyeğin Üniversitesi kapılarını açıyor. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye’de ilk kez bir vakıf üniversitesinin tüm öğrencilerine burs vereceğini söyledi. Özyeğin “üniversitede finansbank’tan daha başarılı olacağız” dedi.

Üniversitenin ilk öğrencilerini Eylül ayında karşılayacağını ve hedeflerinin 3 yıl içerisinde İstanbul’da 3-4 bin öğrencinin öğrenim görebileceği bir kampüs oluşturmak, önümüzdeki 10 yıl içinde de bu sayıyı 10-12 bin öğrenci kapasitesine ulaştırmak olduğunu ifade eden Özyeğin, şunları söyledi:

Özyeğin Üniversitesi çağdaş eğitim sistemi, yaşamla iç içe ve yenilikçi yapısı, hizmet sektörü odaklı eğitim programları ile özgün, yaratıcı ve kullanılabilir bilgi üreterek toplumsal gelişime katkı sağlamayı hedefliyor. Temel amacımız, öğrencilerimizi sadece Türkiye’de değil, dünyada da aranan iş insanları, araştırmacılar, eğitimciler ve girişimciler olarak yetiştirmek. Özyeğin Üniversitesi, en önemli yatırımını hocalara ve öğrencilere yapacak. Üniversite, uluslararası öğretim üyeleri, öğrenim programları ve yurt dışından gelecek öğrencileri ile çok dilli, çok kültürlü bir yapıya sahip olacak. Üniversitemizin bu yıl kapılarını açacağı 210 öğrencinin tamamına kesintisiz burs vereceğiz. En başarılı 30 öğrenci tam burs, 150 öğrenci yüzde 75 oranında, geri kalan 30 öğrenci de yüzde 50 oranında burs alacak. Başarıya odaklı yüksek bursların yanı sıra Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek mezuniyet sonrası ödeme imkanı sunan finansal destek modeli oluşturduk. Amacımız her kesimden öğrenciye üniversiteyi maddi olarak erişilebilir kılmak.”

EĞİTİM ÜCRETİ 24 BİN YTL
Özyeğin Üniversitesi
Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, üniversitenin uluslararası niteliği, kadrosu, esnekliği, öğretim üyeleri ve ortaklarıyla diğer üniversitelerden farklılıkları bulunduğunu, öğrencilerinin yüzde 20’sinin, öğretim elamanlarının da yüzde 35’inin yabancı olacağını söyledi.

Bu yıl 210 öğrenci, 14 öğretim üyesi ve 20 öğretim görevlisi ile öğretime başlayacak üniversitenin 2016’da 8 bin öğrenci, 300 öğretim üyesi ve 300 araştırma görevlisi ile faaliyetini sürdürmesini hedeflediklerini ifade eden Erkut, “Hedefimiz 2500-3000 kişilik butik vakıf üniversitesi olmak değil” dedi.

Erkut, bu yıl sadece İşletme Fakültesi ile başlayacak olan üniversitenin İngilizce eğitim vereceğini ve bir yıl yabancı dil hazırlık sınıfı olacağını söyledi. Öğrencilerin 15 kişilik hazırlık sınıflarında haftada 25 saat dil eğitimi göreceğini belirten Erkut, önümüzdeki sene de Mühendislik Fakültesi’nin açılacağını bildirdi.

Eğitim ücretinin 24 bin YTL olduğunu ve ilk yıl tüm öğrencilerin burslu okuyacağını belirten Erkut, burs süresinin 7 yıl garantili olduğunu söyledi.

Finansbank ile sağlanan anlaşma ile kredi imkanından yararlanacak öğrencilerin mezun olduktan sonra bu krediyi geri ödeyeceklerini ve 3 yılı faizsiz olan kredinin faiz oranının daha sonra yüzde 1 ile sınırlandırıldığını belirten Erkut, öğrencilerin ÖSS sonuçlarını beklemeden “www.ozyegin.edu.tr” adresinden 13 Temmuz’a kadar kredi başvurularını yapabileceklerini anlattı.

5 YILDA 100 MİLYON DOLAR HARCANACAK
Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hüsnü Özyeğin, üniversitenin sahibi olduğu Finansbank’tan daha başarılı olacağına inandığını belirtti. Özyeğin, “Daha tecrübeliyiz. Çok iyi akademik kadromuz var. Üniversiteye ticari olarak bakmıyorum. Banka gibi satamazsınız. Türkiye’de en iyi hocalara ve öğrencilere sahip üniversite olmak istiyoruz. Üniversite ve vakfa 40 milyon dolar koydum. Birinci yıl 15-18 milyon dolar harcanacak. Üniversitenin birkaç yıl geliri olmayacak. İlk 5 yıl 100 milyon dolar harcanacak. Hedefimiz önümüzdeki 5-10 yıl arasında Türkiye’nin en iyi 5-6 üniversitesi arasına girmek” diye konuştu.

Prof. Dr. Erhan Erkut da, “hatırı sayılır sayıda küçük Özyeğinler yetiştirmek istediklerini, girişimcilerin sadece öğrencilerin arasından değil, öğretim üyeleri arasından da çıkacağını” söyledi.

Hüsnü Özyeğin Vakfı’nca geçen yıl kurulan Özyeğin Üniversitesi, ilk öğrencilerini 2008-2009 akademik yılında alacak. Üniversitenin Altunizade Yerleşkesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Hüsnü Özyeğin, eğitiminin önemli bir bölümünü burslu, borç alarak ve yaz-kış çalışarak okuduğunu ve eğitimin önemine gönülden inanan birisi olarak 30 yıldan beri Türkiye’de eğitimin gelişmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Hüsnü Özyeğin’in ismi akla finans ve parayı getiriyor. Özyeğin ailesinin eğitime katkısı fazla bilinmiyor. Çünkü Hüsnü Bey ve eşi Ayşen Hanım basından uzak duruyor. Kurumları öndeyken kendileri arka planda kalmaya dikkat ediyorlar. Hüsnü Özyeğin 1990’dan itibaren kurduğu Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ile 9 bine yakın üniversite öğrencisine burs verdi. 6 okul, 6 yurt binası yaptırarak devlete bağışladı, 5 okul ve 6 yurt binası daha yaptırıyor. Eşi Ayşen Özyeğin, okul öncesi eğitime destek vermek için başında bulunduğu AÇEV’e her yıl milyarlar aktarıyor.

Özyeğin ailesi eğitim girişimlerini şimdi de üniversite ile taçlandırmayı hedefliyor. Önümüzdeki yıl açılması planlanan üniversite uzun ve yorucu çalışmaların ardından kuruluyor. Uzun zamandır herkesin merak ettiği Özyeğin Üniversitesi’nin hazırlık çalışmaları tamamlanmak üzere.

Hüsnü Özyeğin Vakfı tarafından açılacak olan Özyeğin Üniversitesi’nin tüm organizasyon çalışmasını vakıf yönetim kurulu üyesi Ayla Göksel Göçer yapıyor. Bir yıldır sürdürülen çalışmalarda lise öğrencisinden işadamına, öğretim üyesinden üniversite öğrencisine kadar herkesin görüşü alınmış. Geleceğin mesleklerinin eğitimini vermeyi planlayan üniversite, açıldıktan bir süre sonra Türkiye’nin tamamına, hatta Orta Asya’ya yayılmayı tasarlıyor.

Ücretler diğer üniversitelere göre daha düşük tutulacak. Üniversitenin en önemli özelliği de ücretleri kredilendirmesi olacak. Genel hizmet sektörü odaklı olacak üniversite alternatif eğitim modelleri, Türkiye’nin her yerine dağılan kampusları, online eğitim sistemi ile açıldığı andan itibaren çok konuşulacak gibi.

HER KESİMDEN GÖRÜŞ ALINDI
Özyeğin Üniversitesi’nin kuruluş çalışmaları aslında 2005 sonbaharında başladı. YÖK’e başvuru yapıldı. Sonra hızla üç araştırma yaptırıldı. Bunlardan birincisi Türkiye ve dünyada gelişen sektörler ve meslekler araştırması, ikincisi iş dünyası, öğretim üyeleri, üniversite ve lise öğrencileri ile yapılan toplantılardı. Bu görüş alışverişine 500’ü aşkın kişi katıldı. Düzenlenen focus gruplarında yeni üniversite mezunu, öğretim üyesi ve insan kaynakları yöneticilerinin nasıl bir beklenti içinde oldukları araştırıldı. Geçen Ağustos ayında da iş dünyasının önde gelen yönetici ve patronlarıyla temasa geçilerek, 40 patronun fikri alındı. Sektörler çalıştayı adı verilen bu temaslarda iş dünyasının nasıl bir eleman istediği araştırıldı. Prof. Dr. Oğuz Babüroğlu’nun yönettiği toplantılarda üniversitenin çatısı kuruldu.


Bütün bu araştırmalar sonucunda Hüsnü Özyeğin kafasında kuracağı üniversitenin çerçevesini tasarladı. Kuruluş çalışmalarını yürüten komisyonla Özyeğin Üniversitesi’nin vizyonu belirlendi. İşte bu yenilikçi, girişimci ve değişim odaklı üniversitenin özellikleri:

Yenilikçi bir eğitim

Sadece akademik değil, hayatın içinde uygulamaları olan bir üniversite

Toplumsal çözüm üretmenin yanısıra toplumun gelişmesine katkıda bulunacak bir eğitim kurumu.

AKADEMİSYEN SEÇİMİ BAŞLADI
Can Fuat Gürlesel’in yaptığı geleceğin meslekleri araştırmasının sonuçlarına dayanılarak üniversitenin bölümleri oluşturuldu. Üniversitenin Avrupa, Orta Asya ve Kafkasya’dan da öğrenci alması hedefleniyor. Üniversite ilk açıldığında düşük ücret ile sektöre girecek. Tam rakam açıklanmasa da bugünkü üniversitelerin belki yarı fiyatına ücret açıklarsa şaşırmamak gerekir. Bu ücreti ödeyemeyecek öğrenciler yoğun burs programı ve kredi ile desteklenecek.


Üniversitenin ilk etapta bir kampusu olmayacak. Geçici binalarda eğitim verilecek, çünkü binadan çok insana yatırım hedefleniyor. Şu anda akademik tasarım grubu çalışmaları yürütülen üniversitenin oluşturulacak kadrosu için Ayla Göksel Göçer 60’ı aşkın akademisyenle görüştü. Ancak, kimseye şimdilik teklif götürmedi. Bayramdan sonra üniversitenin rektör ve dekanları belirlenecek.

Üniversitenin özellikleri

Esnek: Üniversite, yaratıcılığı desteklemek amacıyla öğrencilere, mensuplarına ve işbirliği içinde bulunduğu kurumlara geniş esneklik kazandıracak. Esnek yapılar, dinamik programlar ve ders seçiminde özgürlükler sayesinde öğrenci ve araştırmacıların hızla değişen iş yaşamına ayak uydurması sağlanacak. Serbest ders seçimi yapılacak, öğrenciler hazırlık sınıfının ardından bir yıl okuduktan sonra bölüm seçecek. Ayrıca bireysel farklılıklara uygun olarak eğitim kişiselleştirilecek.

Çok boyutlu: Farklı kültür ve bakış açıları içinde kültürel çeşitliliğin bir parçası olmayı hedefliyor.

Hizmet sektörü odaklı: Türkiye ve dünya ekonomilerinde finans, bilişim, perakende, lojistik, ulaşım, eğitim, turizm ve iletişim gibi sektörlerin rolünün artması bekleniyor. Bu nedenle üniversitenin odak noktası hizmet sektörü olacak. Çok dilli, çok kültürlü, çok disiplinli bir eğitim kültürü esas alınacak.

Yerel, bölgesel, küresel: Türkiye’nin bölgesine ve dünyaya daha fazla entegre olması nedeniyle, üniversite eğitim ve araştırmalarını bu entegrasyona yanıt verecek hale getirecek. Bu entegrasyon farklı uluslardan öğrenciler, öğretim üyeleri değişimi ve benzeri kurumlarla işbirliği de dahil, tüm kaynakları kullanmayı mümkün kılacak. E-öğrenme gibi bilişim teknolojileri ve işbirlikleri kurulacak.

Katlanılabilir ücret: Üniversite etkin bir işletim ve finansal destek modeliyle katlanılabilir bir ücret politikası izleyecek. Bu politika sadece kaynakları kısıtlı olan yetenekli öğrencilere değil, kendi eğitimlerinin finansal sorumluluğunu üstlenmek isteyen öğrencilere de fırsat yaratacak. Etkin bir işletim ve finansal yardım modeli kurularak, farklı gelir gruplarından yetenekli öğrencilere eğitim imkanı yaratılacak.

Hangi fakülteler var?

Fakülteler: Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Dil ve Hazırlık Okulu.

Mühendislik fakültesinde bilinen inşaat, makina mühendisliği gibi bölümler yer almayacak. Geleceğin meslekleri araştırmasına göre belirlenen alanlarda eğitim verecek: Bilişim, sistem, hizmet mühendisliği gibi bölümler olacak.

İktisadi İdari Bilimler Fakültesi finans ağırlıklı olacak.

İletişim Fakültesi’nde radyo-televizyon, gazetecilik diye klasik bölümler olmayacak. Yeni medya teknolojileri, multimedya, medya sistemleri ve analizi, kurumsal iletişim, görsel tasarım gibi bölümler yer alacak.

Enstitüler: Sosyal ve Fen Bilimleri için iki enstitü.

Yüksekokul: Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu.

Sabancı Üniversitesi’ndeki gibi öğrenciler sonradan bölüm seçecek

Üniversitede ilk yıl hazırlık sınıfı olacak. Ondan sonraki ilk yıl her öğrenci ortak müfredat görecek. Bu yılda yaratıcılık ve innovasyon, yaratıcılık ve problem çözme teknikleri, iş hayatı işletmesi, medya tasarımı, problem çözme teknikleri gibi dersler alacak öğrenciler bir sonraki yılda kendi alanlarına göre derslerini seçecek.

Üniversitede ayrıca sertifika programı olacak. Uluslararası akreditasyonu olan alanlarda öğrencilere son sınıfta sertifikalar verilecek. Böylece iş dünyasına hazırlıklı öğrenci yetiştirilecek.

Eğitim sırasında sektörel çözümler yer alacak. Ya iş piyasasından uzmanlar ders verecek ya iş dünyası ile ortaklaşa eğitim verilecek ya da öğrenci eğitimle birlikte sektörde bizzat uygulama yapacak. Bunun için 8 alan belirlendi: Yaratıcı endüstri (medya, sinema ve halkla ilişkiler), bilişim, finans, turizm-catering, kamu hizmeti, perakendecilik, lojistik, sağlık hizmetleri.

Hiç yorum yok: